Svenska författare och snus

Sverige har inte bara en rik litterär tradition, utan också en lång historia av snusande. Det är fascinerande att se hur dessa två världar kolliderar. Här är några svenska författare som har känt den unika njutningen av snus.

August Strindberg

En av Sveriges mest berömda författare, August Strindberg, är känd för sina starka dramer och romaner. Han var också en hängiven snusare och är känd för att ha sagt:

"Jag har funnit det [snus] vara en nyttig och lämplig medicin i alla dessa sjukdomar som den moderna människan är drabbad av."

Hjalmar Söderberg

En annan svensk litterär gigant, Hjalmar Söderberg, var känd för sina skarpa iakttagelser och subtila skildringar av det mänskliga tillståndet. Han var också en snusare och nämner snuset i flera av sina verk.

Astrid Lindgren

Den älskade författaren Astrid Lindgren, som gav oss Pippi Långstrump och Emil i Lönneberga, var inte bara en mästare på att skapa barnböcker utan också en snusare. Hon sägs ha haft en förkärlek för lös snus.

Dagens snusande författare

Även om snus inte längre är lika vanligt som det var i förra seklet, finns det fortfarande författare som njuter av denna svenska tradition. Det visar hur snuset fortfarande lever vidare i vissa kulturella kretsar.

Så, om du är en litteratur- och snusentusiast, är det intressant att se hur dessa två världar överlappar. Snus har varit en del av svenska författares vardag och har kanske till och med påverkat deras skapande process. Det är en smakbit av kulturell historia som inte kan förbises.


Köp Lundgrens snus på nätet!

7 Oct 2023