10 mest kända författare genom tiderna

När man skriver om kända författare kan det gamla talesättet "Pennan är mäktigare än svärdet" inte låtas bli att tänka på. Dessa författare har haft en djupgående inverkan på samhället än något krig eller slag i livet. Ord som skrevs för århundraden sedan i en given stad läses idag av olika människor från hela världen. Dessa böcker har format och definierat livet för så många människor.

Det intressanta med böcker är att var och en av oss har en unik syn på vad boken talar om, vi kanske alla läser en liknande bok, men vår tolkning av boken kommer att variera beroende på vår erfarenhet och andra personliga faktorer. Med detta i åtanke är här de 10 mest kända författarna genom tiderna.

William Shakespeare

William Shakespeare var en engelsk dramatiker, poet och skådespelare som allmänt anses vara den största författaren på engelska och världens största dramatiker. Shakespeares verk har gjort ett bestående intryck i synnerhet; han utökade den dramatiska potentialen för karaktärisering, handling, språk och genre.

Shakespeare föddes i Stratford-upon-Avon, England. Datumet för hans födelse är okänt, men traditionellt observeras den 23 april, Sankt Georgs dag. Hans bevarade verk, inklusive samarbeten, består av cirka 39 pjäser, 154 sonetter, tre långa berättande dikter och några andra verser, några med osäkert författarskap.

Hans pjäser har översatts till alla större levande språk och framförs oftare än någon annan dramatikers. 

Charles Dickens

Charles John Huffam Dickens var en engelsk författare och samhällskritiker som skapade några av världens mest kända fiktiva karaktärer och anses av många som den största romanförfattaren under den viktorianska eran. Dickens förhållningssätt till romanen påverkas av olika saker, inklusive den pikareska romantraditionen, melodrama och sensibilitetens roman.

Han föddes i Portsmouth, England den 7 februari 1812 och började sin litterära karriär som journalist. Dickens redigerade en veckotidning i 20 år, skrev 15 romaner, fem noveller, hundratals noveller och facklitteratur, föreläste och läste mycket, var en outtröttlig brevskrivare och kämpade kraftfullt för barns rättigheter, för utbildning och för andra sociala reformer.

Agatha Christie

Dame Agatha Mary Clarissa Christie, Lady Mallowan, DBE var en engelsk författare känd för sina 66 detektivromaner och 14 novellsamlingar, särskilt de som kretsar kring de fiktiva detektiverna Hercule Poirot och Miss Marple.

Agatha föddes den 15 september 1890 i en rik övermedelklassfamilj i Torquay, Devon. Hon är krediterad för att ha skrivit världens längsta pjäs, Musfällan. 1971 utsågs hon till Dame (DBE) för sina bidrag till litteraturen. Guinness World Records listar Christie som den bästsäljande skönlitterära författaren genom tiderna, hennes romaner har sålts i mer än två miljarder exemplar.

And Then There Were None är Christies bästsäljande roman, med 100 miljoner försäljningar hittills, vilket gör den till världens mest sålda mysterium någonsin, och en av de mest sålda böckerna genom tiderna.

Fyodor Dostoevsky

Fjodor Mikhailovich Dostojevskij var en rysk romanförfattare, novellförfattare, essäist och journalist. Hans litterära verk utforskar det mänskliga tillståndet i de oroliga politiska, sociala och andliga atmosfärerna i 1800-talets Ryssland, och engagerar sig i en mängd olika filosofiska och religiösa teman.

Han föddes i Moskva 1821. Hans 864 novell Notes from Underground anses vara ett av de första verken i existentialistisk litteratur. Dostojevskijs verk består av 12 romaner, fyra noveller, 16 noveller och många andra verk.

Hans böcker har översatts till mer än 170 språk och tjänat som grund för många filmer. Ett måste att läsa är hans roman Brott och straff som beskriver den fiktiva Rodion Raskolnikovs liv, från mordet på en pantbank och hennes syster, till andlig förnyelse med hjälp och kärlek från Sonya.

William Faulkner

William Cuthbert Faulkner var en amerikansk författare känd för sina romaner och noveller som utspelar sig i det fiktiva Yoknapatawpha County, baserat på Lafayette County, Mississippi. Han var känd för sin experimentella stil, med noggrann uppmärksamhet på diktion och kadens. Faulkner är en av de mest berömda författarna av amerikansk litteratur, och anses allmänt vara en av de bästa författarna av sydlig litteratur.

Han föddes i New Albany, Mississippi den 25 september 1897. 1949 vann han Nobelpriset i litteratur för "hans kraftfulla och konstnärligt unika bidrag till den moderna amerikanska romanen". William Faulkner skrev många romaner, manus, dikter och noveller. Idag är han mest ihågkommen för sina romaner The Sound and the Fury (1929), As I Lay Dying (1930), Sanctuary (1931) och Absalom, Absalom! (1936).

Toni Morris

Chloe Anthony Wofford Morrison, populärt känd som Toni Morrison, var en amerikansk romanförfattare vars verk hyllas för att ta itu med de hårda konsekvenserna av rasism i USA. Hon föddes den 18 februari 1931 i Lorain, Ohio, USA.

Den kritikerrosade Song of Solomon (1977) väckte hennes nationell uppmärksamhet och vann National Book Critics Circle Award. 1988 vann Morrison Pulitzerpriset för älskade. Hon tilldelades Nobelpriset i litteratur 1993 för sina romaner, präglade av visionär kraft och poetisk betydelse, ger liv åt en väsentlig aspekt av den amerikanska verkligheten.

Leo Tolstoy

Lev Nikolajevitj Tolstoj var en rysk författare som anses vara en av de största författarna genom tiderna. Hans fiktion inkluderar dussintals noveller och flera noveller som Ivan Iljitjs död (1886), Familjelycka (1859), "Efter balen" (1911) och Hadji Murad (1912). Han skrev också pjäser och många filosofiska essäer.

Han nominerades till Nobelpriset i litteratur varje år från 1902 till 1906 och till Nobels fredspris 1901, 1902 och 1909. Att han aldrig vann är en stor kontrovers.

Idag är Tolstoj mest känd för sina två längsta verk, Krig och fred (1865–69) och Anna Karenina (1875–77), som vanligtvis anses vara bland de finaste romanerna som någonsin skrivits. Särskilt Krig och fred verkar nästan definiera denna form för många läsare och kritiker.

James Joyce

James Augustine Aloysius Joyce var en irländsk romanförfattare, novellförfattare, poet och litteraturkritiker som bidrog till den modernistiska avantgarderörelsen och anses vara en av 1900-talets mest inflytelserika och viktiga författarna.

Joyces roman Ulysses (1922) är ett landmärke där avsnitten av Homers Odyssey är parallella i en mängd olika litterära stilar, mest berömd ström av medvetande.

Chinua Achebe

Chinua Achebe var en nigeriansk romanförfattare, poet och kritiker som anses vara den dominerande gestalten inom modern afrikansk litteratur. Han kallas ofta för "den afrikanska litteraturens fader", även om han kraftigt förkastade karaktäriseringen.

Achebes böcker försökte undkomma det koloniala perspektiv som ramade in den afrikanska litteraturen vid den tiden, och hämtade från Igbo-folkets traditioner, kristna influenser och konflikten mellan västerländska och afrikanska värderingar för att skapa en unik afrikansk röst.

Adeline Virginia Woolf

Adeline Virginia Woolf var en engelsk författare, ansedd som en av de viktigaste modernistiska 1900-talsförfattarna och en pionjär när det gäller användningen av medvetandeström som ett narrativt redskap.

Hon blev ett av de centrala ämnena i 1970-talsrörelsen för feministisk kritik eftersom Woolf hävdade att kvinnors erfarenheter, särskilt i kvinnorörelsen, kunde vara grunden för transformativ social förändring.

Hennes mest kända verk inkluderar romanerna Mrs Dalloway (1925), To the Lighthouse (1927) och Orlando (1928).

2 May 2023